Polaganje parketa

Proizvodi / Polaganje parketa / LakiranjeLakiranje polaganje parketa boje Polidor

Chromoden mat/polumat lak za parkete Lakiranje polaganje parketa boje Polidor Chromoden mat/polumat lak za parkete Lakiranje polaganje parketa boje Polidor

Chromoden mat/polumat lak za parkete

Za visokokvalitetnu zaštitu i dekoraciju parketa

Vrsta proizvoda:

Poliuretanski dvokomponentni bezbojni mat i polumat lakovi sa specijalnim dodacima.

Namjena:

Za visokokvalitetnu zaštitu i dekoraciju parketa i drugih drvnih obloga kada se želi dobiti zaštitni lak smanjenog ili svilenkastog sjaja.

Svojstva:

- izuzetno su dugotrajni i otporni na habanje
- odlikuju se visokom tvrdoćom i punoćom filma
- lako se održavaju i otporni su na utjecaje blažih kemikalija

Osnovni podaci za mješavinu:

Gustoća: oko 987 kg/m3 (HRN EN ISO 2811-1)
Sadržaj suhe tvari (tež.%): oko 33 (HRN EN ISO 3251)
Sjaj: 50-55 % i 70 – 75 % (HRN EN ISO 2813)
Omjer miješanja: LAK:CHROMODEN KONTAKT M/P = 2:1 (vol.)

Razrjeđivanje:

U uvjetima povišenih temperatura (ljeto, pregrijane prostorije i sl.) za poboljšanje razlijevanja lak treba razrijediti s 3-5% CHROMODEN USPORIVAČA.

Priprema podloge:

Podloga (parket) treba biti suha, očišćena od masnoća, nečistoća i eventualnog starog laka te prebrušena (završno brusnim papirom br.150). Prašinu od brušenja treba ukloniti usisivačem za prašinu. Parket se ne smije izbjeljivati vodikovim peroksidom niti ostalim sredstvima za izbjeljivanje drva.

Priprava laka:

Prije uporabe potrebno je dobro promiješati svaku komponentu posebno. Lak i kontakt trebaju se zamiješati u čistim i suhim staklenim ili plastičnim posudama, u vol. omjeru 2:1 (CHROMODEN mat i polumat lak za parkete : CHROMODEN KONTAKT M/P). Smjesu je potrebno dobro homogenizirati i prije nanošenja na parket ostaviti stajati oko 15 min te ponovno promiješati prije nanošenja na parket. Smjesa je uporabiva 6-8 sati.

Način nanošenja:

Lak se nanosi specijalnim valjkom s kratkim dlakama u tri sloja na viskoznosti isporuke. Međuslojni interval je 16-24 sata. Osušeni prvi i drugi sloj laka lagano treba prebrusiti brusnim papirom br.150 ručno, ili brusnim papirom br.240-280 ako se brusi ručnim brusilicama. Prašinu ukloniti usisivačem za prašinu.

Sušenje:

- na prašinu 1-2 sata
- za rukovanje nakon 16-24 sata
- potpuno suho za 48 sati

Utrošak – Izdašnost:

oko 3 m2/l smjese u tri sloja (oko 0,3 l/m2).

Pakovanje:

CHROMODEN mat lak: garnitura za 15-17 m2 i limena ambalaža á 10 i 20 l.
CHROMODEN polumat lak: garnitura za 15-17 m2 i limena ambalaža á 10 l.
CHROMODEN KONTAKT M/P: limena ambalaža á 5 i 10 l.

Uskladištenje:

U suhim i zračnim prostorijama na temperaturi od +5°C do +25°C. Trajnost: 24 mjeseca.

Napomena:

CHROMODEN mat i polumat lakovi za parkete mogu se osim na čisti parket nanositi i na parket prethodno obrađen CHROMODEN TRANSPARENT temeljnim bojama, CHROMODEN temeljnim lakom, CHROMODEN IMPREGNACIJOM ili CHROMODEN UNIVERZALNIM GELOM ZA FUGE, a nikako ne na parket obrađen drugim materijalima. Vlažnost parketa treba biti između 8 i 10%, a najpovoljnija radna temperatura zraka 18-22°C. Relativna vlažnost zraka treba biti u intervalu od 65 do 75%.
Pribor za nanošenje laka treba nakon svakog lakiranja oprati CHROMODEN RAZRJEĐIVAČEM ili SREDSTVOM ZA PRANJE.
Ako se radi o obradi parketa od egzotičnih drva preporučamo obvezno savjetovanje s našim stručnjacima iz Sektora razvoja i primjene.
Ambalažu s preostalim lakom i kontaktom nakon djelomične uporabe treba odmah zatvoriti zbog nepostojanosti kontakta na vlagu iz zraka.